Slaapoefentherapie

Hoe kan het dat sommige mensen met de televisie aan en spelende kinderen in de buurt gewoon in slaap kunnen vallen, terwijl anderen wakker blijven liggen van het kleinste geluid?

Secundaire slaapstoornissen hebben verband met het dagelijks functioneren. Lichamelijke pijn, hormonale veranderingen tijdens de overgang, licht en geluid kunnen invloed hebben op slaapgedrag. Verder is de dagindeling qua belasting en belastbaarheid van belang. Wanneer dit voor langere tijd uit balans is heeft dit uitwerking op de nachtrust en slaap.

Slaapklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Er wordt van een slaapstoornis gesproken wanneer:

  • Langer dan een maand achtereen slecht geslapen wordt
  • Steeds te vroeg ontwaken in combinatie met overdag slecht functioneren.
  • Steeds te laat inslapen in combinatie met overdag slecht functioneren
  • Ongewenste gedragingen die zich voordoen tijdens de slaap zoals angst,  paniek, dromen en of hoofdpijn.

Maar wat doet dan een Oefentherapeut!

Slaaptherapie zorgt voor inzicht in de aard en de ernst van de slaapstoornis. De persoonlijke zorgen, verkeerde gewoonten en lichamelijke klachten worden in kaart gebracht. De Oefentherapeut gaat jou doormiddel van individuele begeleiding oefeningen leren om beter te kunnen concentreren, goed te ontspannen en je lichaams- en gedachtenprocessen weer naar bijna nul terug te brengen. Slaapmedicatie is slechts een tijdelijke oplossing om weer te kunnen slapen. Een Oefentherapeut gaat je de handvatten bieden om deze medicatie af te bouwen. Weer vertrouwen op de inslaapmogelijkheden van je eigen lichaam.

Maak een afspraak met onze Slaapoefentherapeut Marlous