Houdings-/bewegingsklachten
Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stilstaat. Tenzij er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding, overbelasting of spanningen of stress. Overbelasting van spieren, banden en pezen kunnen veel klachten geven. Maar ook artrose, een scheurtje in de meniscus of een slijmbeursontsteking kunnen leiden tot vervelende klachten.
Artrose geeft bijvoorbeeld stijfheid en zorgt voor moeite met lopen. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.
Klachten aan de armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak van het ontstaan van die klachten. Typische arm-, nek- of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek.
Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor je voor de behandeling daarvan bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stress gerelateerde klachten.
Een ander voorbeeld wat houdings- en bewegingsklachten kan geven is een scoliose. Scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing zichtbaar zijn van de wervels in de vorm van een zogenaamde gibbus (een bolling in de ribben-rug streek). Of een overdreven strekking.
Scoliose kan structureel of niet structureel zijn. Een niet-structurele scoliose, ook wel houdingsscoliose genoemd, ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Deze niet structurele scoliose is goed corrigeerbaar.
Structurele scoliose is te onderscheiden in vier soorten:
- de idiopathische scoliose (zonder bekende oorzaak)
- de congenitale scoliose (aangeboren)
- de neuromusculaire scoliose (door spier- en/of zenuwaandoening)
- de degeneratieve scoliose (door slijtage)
Structurele scoliose is te onderscheiden in vier soorten: