Chronische pijn

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan drie maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwings­functie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

Gevolgen

Bij chronische pijn gaat de pijn als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. Daarnaast heeft chronische pijn ook invloed op uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe u de kwaliteit van leven ervaart.

Oefentherapie helpt!

Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. De oefentherapeut probeert inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie en helpt u weer grip te krijgen op uw klachten. U leert hoe u zelf invloed kunt uitoefenen op de pijn, zodat u beter kunt functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaart. Door anders met de pijn om te gaan, kan vaak ook pijnvermindering worden bereikt.

Behandeling op maat

Aangezien iedereen chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon. De behandeling leert u vaardig­heden aan die u helpen bij het omgaan met chronische pijn. De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Leren omgaan met de pijn

Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Daarbij wordt gekeken naar uw eigen situatie. U krijgt informatie over pijn en u leert manieren waarop u zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk hierbij aan afleiding zoeken, gedachten over pijn veranderen, ondersteuning vragen en ontspannen.

  • Evenwicht belasting-belastbaarheid

Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onderbelasting. In de behandeling krijgt u handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouwt u uw conditie of de voor u belangrijke activiteiten verder op.

  • Lichaamsbewustwording/ontspanning

Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en vaak is er sprake van een hogere spier­spanning. U leert zich ontspannen en onderscheid maken tussen spanning en ontspanning. Dit helpt bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. U wordt zich bewust van de wijze waarop u uw lichaam gebruikt en hoe u dit kunt veranderen om beter te functioneren.

Met al deze handvatten leert u gebruikmaken van uw eigen mogelijkheden, vertrouwen in uw eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen. Met als resultaat dat u weer grip op uw eigen leven heeft en de activiteiten kunt doen die u belangrijk vindt.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Fybromyalgie
  • Chronische vermoeidheidsklachten
  • Chronische pijn (o.a. rug en schouder)